Vår svenska filmlegend...
Jan Troell
Med över tjugo spelfilmer, en mängd dokumentärer, kortfilmer och över 30 priser och utmärkelser har Jan Troell skrivit in sig i svensk filmhistoria. Några av hans mest uppmärksammade verk är Här har du ditt liv, Utvandrarna och Nybyggarna, Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick.
Och allt detta började med ett intresse.
Jan Gustaf Troell föddes den 23 juli 1931 och växte upp i Limhamn, Malmö. Idag är han bosatt i Smygehamn tillsammans med sin fru Agneta Ulfsäter-Troell. Redan under uppväxten var kameran ett viktigt medel för uttryck, och han har alltid haft en speciell nyfikenhet för skapande i alla dess former.
I en ny intervju med SVT Nyheter (30/01/2023) svarar Jan på vad det egentligen är han har försökt fånga under alla dess år av filmskapande. Han svarar: ”Ja säg det, livet tror jag? Men även liv i döda saker. Jag är mycket fascinerad av den lilla rörelsen, den som skiljer ifrån det orörliga”.

Foto: Ole Kragh-Jacobsen, Jan Troell bakom filmkameran
Jan Troell & Trelleborgs Museum
Jan Troell är född och uppvuxen i Malmö men har under många år levt som granne till havet ute i Smygehamn i Trelleborgs kommun. Vid denna vackra oas har ett otaligt material skapats, klippts och skrivits under flera decennier.
I oktober 2020 öppnades en utställning om Jan Troells liv och filmer på Trelleborgs museum. I utställningen fick vi följa Jan från det att han kommer hem från BB en sommardag i juni 1931 och vidare ut i hans karriär som sträcker sig mer än ett halvt sekel. Eftersom Jan är en samlare fanns föremål, manus, fotografier, kameror, teckningar och skulpturer samlade i en kronologisk resa genom Jans konstnärskap. Två år senare, sommaren 2022, packades utställningen ned och flyttade vidare till Kristianstad och kan besökas på Regionmuseet i Skåne fram till den 10 april 2023. Relationen och arbetet med Jan Troell? Ja, det fortsätter såklart!
Vi har sett många härliga möten, event och händelser i arbetet. Till exempel kunde Trelleborgs museum tillsammans med Film i Skåne, Stiftelsen Smygehuk och Visit Trelleborg anordna filmvisningar ute i Smygehuk av den nya “director’s cut” av just filmen Bang! från 1977.
Jan Troell och utställningen om hans liv blev en stor inspirationskälla i mötet med en ny generation som i hans anda arbetat med filmworkshops. Över 1000 elever från årskurs 9 har gjort kortfilm med Troellska ingredienser som de sen fick se på stor duk i museets biograf.
Även om utställningen inte finns kvar på museet idag så fortsätter vi att inspireras av Jan Troell. Inte minst nu när BANG! Filmfestival går av stapeln!

Foto: Ylwa Moritz

Bang!
”Det går åt helvete med allting. Jag måste få prata med nån” - Magnus Ejnar Hinder i BANG!
Ett slags självporträtt för att förverkliga sig själv. Det är så Jan Troell i en intervju med Trelleborgs museum beskriver sin film Bang!. För tittarna kanske filmen snarare kan sammanfattas som fängslande, fyndig och märkligt rörande. Vi lämnas med många frågetecken, tankar och känslor efter att den sista scenen i filmen är slut. Men också mycket mersmak.
Efter 10 års arbete hade filmen urpremiär på filmfestivalen i Cannes 1977. I en medryckande berättelse följer vi huvudpersonen Magnus alla bekymmer och känslor genom hans vardag som lärare, amatörmusiker och kompositör. Magnus kämpar genom en medelålderskris där kärlek, besvikelse och en känsla av vilsenhet präglar hans liv. I berättelsens början blir detta tydligt. Kameran zoomar in på en Snoopy-poster hemma hos Magnus. I pratbubblan står det: ”When I was a puppy every day was a happy day. Suddenly BANG! I am in my declining years”. Postern ger också en uppskattad förklaring till filmens titel. I ett inspelningsrepotage i Dagens Nyheter (15/03/1976) berättar Jan också att Bang! ska beskriva hur ljudvallen sprängs när man spränger sina egna gränser.
Att spränga sina egna gränser är just vad Jan Troell har gjort, och det är precis vad vi vill uppmuntra till genom filmfestivalen BANG!. Våga prova nya saker, utveckla dina intressen och bli inspirerad. Alla kan göra film!

Jan & Katten


En av Jans favoritbilder. Foto: Jan Troell
Alla kan börja göra film. Det kan vår stora inspiration Jan Troell, som blev en av Sveriges främsta filmskapare, vittna om. Det krävs inte alltid den senaste utrustningen, den längsta erfarenheten eller den djupaste förkunskapen. Det som krävs är intresset, och det hade definitivt Jan.
Jan berättar att han redan under sin tonår, i efterkrigstidens Malmö, börjar att fotografera i stillbild. Han tror sig minnas att det första kortet han tog var av en katt. Året är sedan 1951 och världen ser ganska annorlunda ut från idag. Att filma var dyrt och en lyx att få göra någon gång per år. Men Jan ser sin chans att gå från stilla bild till rörlig när han sommarjobbar på Malmö sjukhus och får låna hem en av deras kameror och lite överbliven film. Med materialet gör han sin allra första film med manus. Huvudpersonen? Ja det är ju självklart - en kattunge.
Från kattungen fortsätter Jans intresse ta honom till Guldbaggar och Oscarsnomineringar, men också rakt in i betraktarens hjärta. Och katterna? De får förstås alltid följa med!
Katterna får därför symbolisera resan, men också det där kreativa drivet som kommer alldeles inifrån. Det var alltså så filmfestivalen BANG! fick sin logga. Och vet ni vad! Katten som stått modell för bilden är faktiskt döpt efter en av Jan Troells filmer. Hon heter Elsa, efter Elsa Andersson i Så vit som en snö (2001).
Foto: BANG! En film av Jan Troell. Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Svensk Filmindustri