top of page

OM BANG! 

Alla kan börja göra film!

BANG! Den 28 och 29 april blir det full fokus på film! Kom och inspireras, få chans att visa upp din egen film på bioduken, träffa andra entusiaster, lyssna på spännande föredrag och ta del av olika aktiviteter!

Traktens filmlegend Jan Troells filmskapande har inspirerat till allt från filmverkstad för barn och unga, en utställning som just nu visas i Kristianstad, till vår alldeles egna slogan - ”Alla kan börja göra film!”. Jan Troells liv och filmer har dessutom fått genomsyra både vår titel ”BANG!”, vår logga och vårt helhetsgrepp för festivalen.

 

BANG! är till för alla som är intresserade av film. Våga dig ut på arenan eller fortsätt visa upp det du skapar - nybörjare som proffs. Vassa filmkompetenser kommer också att ge dig nyttig feedback. Självklart står dörrarna öppna även för dig som inte bidrar med egen film utan som bara vill titta, inspireras och dyka ner i allt filmskapandets värld har att erbjuda.

 

Oavsett om du skickar in din första kortfilm någonsin eller en film från din tidigare filmproduktion så kommer du att få professionell och personlig feedback från våra experter. Den enda begränsningen är att filmen max får vara 15 minuter lång. Läs mer om anmälan och våra regler här:

​BANG! Nu kör vi! 

Foto: Göran Setterberg

Ett filmpedagogiskt projekt 

Filmfestivalen BANG! är en del av en stor satsning på filmpedagogisk metodutveckling på Trelleborgs museum. Projektet är i skrivande stund inne på sitt tredje år och har mynnat ut i flera olika spännande fokusområden. 

 

Trelleborgs museum utforskar metoder för att ta fram enkla och inspirerande sätt för att använda film som ett konstnärligt uttryckssätt för barn och unga. 

 

Varför just rörlig bild? Anledningarna är många. Film är ett hett ämne och en konstnärsform som lockar och engagerar många in i den skapande världen, inte minst bland unga. Så filmskapande har varit i fokus sedan 2020 då museet öppnade utställningen om filmlegenden Jan Troell och genomförde den första omgången filmworkshops för alla årkurs 9 i Trelleborgs kommun. Nu vill vi fortsätta i filmskaparspåren och ta vara på metoder som kan vävas in i vår verksamhet.

I projektet händer det mycket. Filmverkstadsgrupper, öppna workshops, satsningar på filmpedagogik under elevers skoltid samt kontinuerlig kommunikation med olika filmaktörer och nyckelpersoner. 

Inte minst viktig är möjligheten att också få visa vad som produceras. Därav BANG! - En plattform för att visa, boosta och inspirera de som engagerat sig i filmskapande men som också vänder sig till dem som helt enkelt är nyfikna på film som uttryckssätt.

 

Med oss som inspiration finns också Jan Troells filmskapande. Hans förmåga att skildra en samtid med alla dess skiftningar och vinklingar. Sinnet för detaljer och det eftertänksamma. Betydelsen av ljud och ljus för rätt stämning och känsla - och mycket, mycket mer!

bottom of page